28.12.2013

Hiihtokärkikesäkumisaapas

Sijainti/Location: 84.15.65 S 80.30.78 W
Tanaan/Today: 22,9 km
Aika/Time: 7 h 40 min
Korkeus/Elevation: 1306 m
Yhteensa/Total: 487 km
Lampotila/Temperature: -12 C
Tuuli/Wind: 0-1 m/s N
Saa/Weather: pilvinen/cloudy

Eiliset pilvet olivat tiivistyneet ja laskeutuneet alemmaksi, eli hangen pinnasta ei nähnyt mitään. Samalla alusta oli muuttunut aalloiksi ja kummuiksi, joita siis ei huomannut ennenkuin suksi tökkäsi niihin tai ahkio riuhtaisi yhtäkkiä aivan muuhun kuin menosuuntaan. Kun tätä pungertamista oli jatkunut koko päivän, olin totaalisen kypsä koko touhuun.

Rupesin päivän aikana miettimään, että mikä on kesävastine vastaavalle vaellusharmitukselle. Yksi tuli heti mieleen: intissä meillä oli jostain syystä hiihtokärjet kesäkumppareissa. Niillä kun rimpuili menemään rinkka selässä ja ase kaulasta roikkuen, paarma niskaa syöden ja kärpästen pörrätessä korvassa jossain Kouvolan alueen monista hakkuuaukeista kesän helteillä, niin avot! Homma meni yleensä niin, että ensi hiihtokärki tarrasi maassa olevaan risuun. Sen jälkeen kompastusliike eteenpäin ja käkätin kipeästi rynkkyyn. Sitten naamalleen turpeeseen ja rinkan liike vielä tehostaen naamataulun hieromista tantereeseen. Aika monta itkunsekaista kirosanaa tuli niillä tantereilla lausuttua, niinkuin tänäänkin.

Päivän kuva ei liity yllämainittuun tapaukseen, vaan kuvaa tämän reissun menomonoa. Hiihtokärjellä, tottakai! Päivän erikoisuuksiin liittyi myös lännessä nähty nunatak.

Summary: today clouds had thickened and snow surface had turned to very unstable. As I could not see any formations of ground this day turned into swetty one. More than once sledge was going to totally different direction than me. And more than once I had sudden stop as my ski stopped to sastrugi and I almost fell on my face. After today's sessions I was totally fed up with skiing, but happy with my progress compared to difficulties. I was also able to see one nunatak at west.