21.12.2013

Päivän kuva

Älä mene sinne minne varjo menee

Sijainti/Location: 82.55.69 S 80.30.75 W
Tanaan/Today: 23,1 km
Aika/Time: 7 h 35 min
Korkeus/Elevation: 1089 m
Yhteensa/Total: 338 km
Lampotila/Temperature: -14 C
Tuuli/Wind: 4 m/s SW
Saa/Weather: aurinkoinen/sunny

Meidän aikuisiän korisjengissä pelasi kaveri, myös Veskuksi kutsuttu, jolla oli tapana ohjeistaa pelikavereita ja vastustajia onnistuneen harhautuksen ja ohituksen jälkeen: "älä mene sinne minne varjo menee!". Erittäin ärsyttävää jatkuvasti toistettuna! Itsekin sain kuunnella tuota parran pärinää, tosin erittäin harvoin. Täällä Veskun ohje on arvossaan, koskapa vain 14.15 Chilen aikaan täällä kannattaa varjoaan seurata, silloin mollukka paistaa suoraan pohjoisen suunnasta.

Tänään oli tähän astisista paras päivä: tasaista lunta, aurinkoista ja sen verran tuulta että hiki kuivaa. Päivän mittaan taivaalle alkoi kertyä erilaisia pilvimuodostelmia, joten nähtäväksi jää, mitä se huomenna pukkaa keliksi.

Summary: in my basketball team was a player, who used to instruct opponents after successful trick: "don't follow your shadow!". Here that instruction is valuable, as only 14.15 Chilean time sun seems to shine straight from north.

This was the best day so far: smooth snow, sunny and low winds. During the day clouds started to do different formats to the sky, so let's see what the weather will be tomorrow.

20.12.2013

Lähettäkää Stephen Hawking!

Sijainti/Location: 82.43.27 S 80.30.65 W
Tanaan/Today: 22,4 km
Aika/Time: 7 h 30 min
Korkeus/Elevation: 1051 m
Yhteensa/Total: 315 km
Lampotila/Temperature: -14 C
Tuuli/Wind: 6 m/s SW
Saa/Weather: aurinkoinen/sunny

Lähettäkää nyt joku Stephen Hawking tänne ja vähän sassiin selittämään asioita! Alkaa riepoa tää aikataipuma. Esim. taas tänään iltapäivän viimeisellä vedolla olin täysin vakuuttunut hiihtäneeni jo vähintään puolituntia, niin vilkaisu kelloon paljasti minun edenneen 5 minuutin edestä. Näin ei ikinä tapahdu aamupäivisin, kun mihinkään ei koske eikä paukut ole lopussa. Muutenhan päivä ja lumenpinta oli mitä parhain, joka näkyy tehdyissä kilsoissa.

Jos Hawking suostuu tulemaan, niin jos se viittis tuoda pari pizzaa samalla vaivalla. Yks Americana ja sitten joku Meatlovers tuplajuustolla. Puoltoista litraa kolaa olis myös kiva ylläri. Kiitos ja hei!

Summary: could someone send Stephen Hawking here as soon as possible? I really start to get frustrated with afternoon timecontinuum! For example today I was so sure I have skied already half an hour of my last leg, but my clock told me only 5 minutes has passed. This never happens during first legs when nothing yet hurts and body is fully powered.

If Stephen is coming, could you ask him to bring few pizzas with him? One Americano and then Meatlovers or similar. Full bottle of cola would be a nice surprise!

19.12.2013

Pujottelua ja putouksia

Sijainti/Location: 82.31.26 S 80.32.08 W
Tanaan/Today: 20,4 km
Aika/Time: 7 h 30 min
Korkeus/Elevation: 1015 m
Yhteensa/Total: 292 km
Lampotila/Temperature: -14 C
Tuuli/Wind: 6-11 m/s SW
Saa/Weather: aurinkoinen/sunny

Aamun keli oli aika ärhäkkä tuulen ollessa tuo 11 m/s. Puoleen päivään asti sen voimakkuus pysyi samana, ja hommien tekoa vaikeutti jyrkkä ylämäki sekä sastrugi-muodostelmat, joita jouduin jatkuvasti pujottelemaan.

Iltapäivästä puhaltaminen alkoi asteittain vähetä, ja kohta törmäsinkin tämän reissun ensimmäisen "man-eater"-railoon eräässä ylämäessä. En saanut sitä valitettavasti vangittua kamerallani, vaan jouduin päivän kuvaan laittaamaan erään pienemmän, joka oli jäässä ikäänkuin vain pitkä sauma. Ja noita saumoja oli mäki täynnä. Tuota isompaa, n 5 metriä leveää painaumaa menin sitten uteliaisuuttani reunalta kepillä tökkimään ja hups!, tuostahan menee sauva läpi. Reikä oli kuin avaruuden ikkuna, pelkkää sinistä näkyvissä.

Tämän jälkeen hiippailin kyseisellä kukkulalla kuin Kardemumman yössä, vaikka tuskin mun hiippailut tuota railoa kiinnosti, se oli valmis imaisemaan mut sisäänsä kuin lihansyöjäkasvi kärpäsen. Mutta siitäkin lopulta selvittiin ja totesin, että suksin kyseiseltä kukkulalta niin pian sudaniin kuin se vain suinkin on mahdollista!

Summary: morning was again rough ride with 11 m/s wind, steep uphill and continuous sastrugi-fields. After midday wind started to settle and I also faced my first "man-eater"-crevasse. It was about 5 metrrs wide and totally covered by snow. I recognized it by different, long formation on ice. First trials with ski pole weren't promising, as it went straight through, but finally I found place to cross.

17.12.2013

Tassut pystyyn

Sijainti/Location: 82.20.30 S 80.30.63 W
Tanaan/Today: 11,2 km
Aika/Time: 4 h 25 min
Korkeus/Elevation: 955 m
Yhteensa/Total: 272 km
Lampotila/Temperature: -13 C
Tuuli/Wind: 10-16 m/s SW
Saa/Weather: aurinkoinen/sunny

Jäätikkö oli tänään heti aamusta pahalla päällä. Kulkeminen oli aluksi ihan ok 10 m/s tuuleen, mutta päivän mittaan se koveni huomattavasti. Lounaan jälkeen aloin miettimään päivän lyömistä kasaan, mutta päätin vielä katsoa yhden vedon verran, että mihin suuntaan homma kehittyy. Jäätikön kiukuttelu sen kuin lisääntyi, joten päätin tehdä tästä puolen päivän mittaisen lepopäivän. Mitään selkeitä päätettyjä kokonaisia lepopäiviä mulla ei ole, sovittelen niitä näiden huonoimpien kelien mukaan. Vielä ei ole mihinkään kiire, eväitä on 39 päivän ajaksi, mutta ei näitä stoppeja viitsisi jatkuvasti ottaa.

Peten kautta tuli mulle iso läjä terveisiä vaellusnetin keskustelufoorumin ihmisiltä, kiitos niistä! Muutenhan en ole mitään terkkuosoitetta julkaissut, vaikka niitä onkin kiva reissuun saada, koska en niitä ehtisi juuri käsitellä. Voidaan sitten jälkeenpäin joko ripustaa kultaa ja mirhamia tai ripotella tuhkaa mun päälle, ihan miten tässä nyt käykään. Kiitos kuitenkin kaikille seuraajille mielenkiinnosta, yritän jaksaa paukuttaa tarinaa päivien loppuun saakka! Sinänsä on hassua pitää blogia, jota ei itse näe eikä mitään hajua millainen ryhmä ihmisiä sitä seuraa. Kaikki tuntee apinan mutta apina ei ketään :-).

Summary: glacier was in a bad mood right from the start. It was ok to travel in 10 m/s wind, but it got stronger during the day. After lunch I started to think about calling the day off, but decided to check one more leg where it will develop. Wind got stronger so I started to pitch my tent. I don't have any scheduled rest days in my calendar, but will put them into place according to weather. After today I have food for 39 days, which should be plenty.

Antarktinen pesukone

Sijainti/Location: 82.14.28 S 80.30.43 W
Tanaan/Today: 21 km
Aika/Time: 7 h 30 min
Korkeus/Elevation: 893 m
Yhteensa/Total: 261 km
Lampotila/Temperature: -9 C
Tuuli/Wind: 5 m/s SW
Saa/Weather: aurinkoinen/sunny

Aamulla herätessä pilvimatto oli juuri siirtymässä syrjään sinitaivaan tieltä. Eilen satanut parin sentin kerros uutta lunta oli muuttunu hiekanjyviksi yön aikana kun pakkanen hieman kiristyi. Ainakin siltä se tuntui koko päivän, pulkka vinkui ja vonkui kuin teuraalle menevä joulukinkku eikä tuntunut liikkuvan ilmaiseksi mihinkään. Silti tuli hyvä tulos, olemme tyytyväisiä.

Hiihdon jälkeen oli vuorossa huoltotoimenpiteitä, kuten kuvasta näkyy. Tarvikkeet: 4 litran minigrip, 1 kpl käsinpesuainetta, 4 litraa kädenlämpöistä vettä ja yksi hanu (myös kuvassa). Hanun homma on siis vatkata pyykkiä pussissa ja huuhdella se. Empä taas muistanut miten paljon vaivaa kyseinen homma vaatii. Lumensulatteluineen ja linkouksineen reilun tunnin projekti. Kotona menisi 5 minuuttia.

Summary: yesterday's new snow was like sand when temperature got lower during the night. It felt hard to pull sledge today. After skiing there were some maintenance operations to do: washing socks and underware. I had one 4 litre minigrip, one handwash pulver and 4 litres of warm water. I did not remember how much work it requires: took over an hour with snow melting etc. Back home same thing takes 5 minutes.

16.12.2013

Lunta munille!

Sijainti/Location: 82.02.99 S 80.30.42 W
Tanaan/Today: 20,6 km
Aika/Time: 7 h 30 min
Korkeus/Elevation: 833 m
Yhteensa/Total: 240 km
Lampotila/Temperature: -2 C
Tuuli/Wind: 2 m/s SE
Saa/Weather: lumisadetta, whiteout/cloudy, snow showers

Suomalainen mies on siitä kummallinen lajityyppi, että sen täytyy tasaisin väliajoin riisuutua alasti julkisella paikalla, yleensä väkijuomien avustamassa mielentilassa. Aktiivinen viuhahduskausi alkaa melkein parhaiden joukkueiden jääkiekon MM-kisoista, kestää läpi festarikesän ja päättyy talven pakkasiin. Viuhahtajatkin ovat tyypillisesti melkein parhaita miesvartaloita. Olen matkustanut siellä sun täällä ja melko monessa paikassa, mutta missään muualla en ole vastaavaan ilmiöön.

Koska oli vaatteidenvaihtopäivä, ja päivän aikana alkoi sipulihiki purskahdella kuoritakin sisältä, päätin että asialle on tehtävä jotain. Päivän päätteeksi siis teltta pystyyn, mies ulos ja lumihankeen. Show pystyyn vaikkei kukaan ole näkemässä. Ai että teki kyttyrää!

Hiihtopäivä oli kohtuu työläs, koska lähes koko päivän satoi lunta ja oli enemmän tai vähemmän whiteout. Siksipä olin tyytyväinen, kun pääsin ekan 20 km päivän, ylitin 82:n leveyspiirin ja pysyin suht hyvin suunnassa.

Summary: Finnish male is rare species in a sense that every now and then it has to rip off all clothes in public places. Usually this behaviour is boosted with alcohol. If you would like to see this: season is on from start of May, through various summer festivals until winter comes again.

Thus, I wanted to give my private show for Antarctica, even if no one was around to see. It was cloth change day and I started to smell so I had to something about it.

Otherwise it was rough day for skiing because of whiteout and snowing. I'm pleased with today's results: crossed 82, first 20 km day and I was able to keep correct direction almost perfectly.

15.12.2013

10x vuotta vanhoilla Amundsenin jalanjäljillä

Sijainti/Location: 81.51.93 S 80.31.49 W
Tanaan/Today: 19,4 km
Aika/Time: 7 h 30 min
Korkeus/Elevation: 848 m
Yhteensa/Total: 219 km
Lampotila/Temperature: -9 C
Tuuli/Wind: 2 m/s SW
Saa/Weather: pilvinen, lumisadetta, whiteout/cloudy, snow showers

Se taisi olla tämä (14.12) päivä kun Amundsen pääsi etelänavalle ryhmineen. En vannomaan mene kun en voi mistään tarkistaa. Ja tapauksen 100-vuotisjuhlat oli parin vuoden sisällä. Norskit rallatteli silloin uusintavedon entisen huippuhiihtäjä Vegard Ulvangin vetämässä ryhmässä. Norjalaiset on täällä ja muutenkin ulkoilukansana omaa kastiaan.

Päivän kuvana on otos mun suksista, joista nimenomaan Amundsen tuijottaa vaativasti. Varsinkin päivän lopussa kun sisäinen silkkipyllyni yrittää ottaa vallan minusta, niin katse vain suksiin ja homma jatkuu. Ei sitä kehtaa päivää kesken jättää kun on tuommoinen ukko suksien aiheena.

Mielenkiintoista sadan vuoden takaisessa napakilpailussa oli, että kaveri joka hoiti kaiken vimpan päälle ilman suurta draamaa jäi vähän taka-alalle. Ja hemuli (Scott), jolla käytännössä kaikki meni pieleen, tuli suuri sankari. Ihan käsittämätöntä esimerkiksi oli, että Scottin porukka yritti käyttää matkalla hevosia/poneja kuormarahtareina, jotka tummui matkalle jo muutaman päivän jälkeen. Amundsen oli ollut eskimoiden opissa ja käytti koiravaljakoita, joiden kanssa homma toimi sujuvasti.

Summary: If I remember correctly, it was this date (14.12), when Amundsen reached south pole with his group. Today's picture is taken from my skis, Amundsen is the one looking me with his demanding eyes. If I ever start to feel like giving the day up, just one glimpse to skis and these thought are wiped out quickly.

Interesting about Scott's and Amundsen's rivalry about south pole is, that one who did everything carefully and without big problems is not so much remembered as Scott, who struggled from beginning. People need big drama for heroic stories.