28.12.2013

Hiihtokärkikesäkumisaapas

Sijainti/Location: 84.15.65 S 80.30.78 W
Tanaan/Today: 22,9 km
Aika/Time: 7 h 40 min
Korkeus/Elevation: 1306 m
Yhteensa/Total: 487 km
Lampotila/Temperature: -12 C
Tuuli/Wind: 0-1 m/s N
Saa/Weather: pilvinen/cloudy

Eiliset pilvet olivat tiivistyneet ja laskeutuneet alemmaksi, eli hangen pinnasta ei nähnyt mitään. Samalla alusta oli muuttunut aalloiksi ja kummuiksi, joita siis ei huomannut ennenkuin suksi tökkäsi niihin tai ahkio riuhtaisi yhtäkkiä aivan muuhun kuin menosuuntaan. Kun tätä pungertamista oli jatkunut koko päivän, olin totaalisen kypsä koko touhuun.

Rupesin päivän aikana miettimään, että mikä on kesävastine vastaavalle vaellusharmitukselle. Yksi tuli heti mieleen: intissä meillä oli jostain syystä hiihtokärjet kesäkumppareissa. Niillä kun rimpuili menemään rinkka selässä ja ase kaulasta roikkuen, paarma niskaa syöden ja kärpästen pörrätessä korvassa jossain Kouvolan alueen monista hakkuuaukeista kesän helteillä, niin avot! Homma meni yleensä niin, että ensi hiihtokärki tarrasi maassa olevaan risuun. Sen jälkeen kompastusliike eteenpäin ja käkätin kipeästi rynkkyyn. Sitten naamalleen turpeeseen ja rinkan liike vielä tehostaen naamataulun hieromista tantereeseen. Aika monta itkunsekaista kirosanaa tuli niillä tantereilla lausuttua, niinkuin tänäänkin.

Päivän kuva ei liity yllämainittuun tapaukseen, vaan kuvaa tämän reissun menomonoa. Hiihtokärjellä, tottakai! Päivän erikoisuuksiin liittyi myös lännessä nähty nunatak.

Summary: today clouds had thickened and snow surface had turned to very unstable. As I could not see any formations of ground this day turned into swetty one. More than once sledge was going to totally different direction than me. And more than once I had sudden stop as my ski stopped to sastrugi and I almost fell on my face. After today's sessions I was totally fed up with skiing, but happy with my progress compared to difficulties. I was also able to see one nunatak at west.

27.12.2013

Play misty for me

Sijainti/Location: 84.03.37 S 80.32.04 W
Tanaan/Today: 24,2 km
Aika/Time: 7 h 30 min
Korkeus/Elevation: 1307 m
Yhteensa/Total: 464 km
Lampotila/Temperature: -14 C
Tuuli/Wind: 0-6 m/s S
Saa/Weather: utuinen/misty

Aamulla paistoi vielä aurinko, mutta puoleenpäivään mennessä idässä ollut utuinen pilvimassa saavutti meikäläisen. Näkyvyys säilyi kuitenkin hangen pinnalla hyvänä, joten suunnistaminen säilyi helppona. Tänään nähtiin sellainenkin ihme, tai paremminkin tunnettiin, että oli täysin rasvatyyni parin tunnin ajan, tähän saakka ilma on liikkunut ainakin vähän. Liikkuminen oli alusta asti sujuvaa, josta tuloksena uusi päiväennätys sekä asteen ylitys. Kaikin puolin hyvä Tapaninpäivä!

Summary: it was still sunny at morning but misty cloudmass reached me by noon. I was still able to see snow surface, so navigating was easy. Today provided such a miracle, that for few hours it was deadcalm. I reached new daily record and crossed 84, so I'm pretty happy about today's performance.

26.12.2013

Jopi jalkapuoli

Sijainti/Location: 83.50.38 S 80.31.68 W
Tanaan/Today: 10,2 km
Aika/Time: 3 h 50 min
Korkeus/Elevation: 1283 m
Yhteensa/Total: 440 km
Lampotila/Temperature: -14 C
Tuuli/Wind: 12-16 m/s S
Saa/Weather: aurinkoinen/sunny

Herätessäni kuudelta oli tuulta 16 m/s, joten päätin passailla kunnes puhaltaminen rauhoittuisi. Pääsin matkaan ennen puoltapäivää, silloin puhalsi 12 m/s ja teltta oli hautautunut niin syvälle lumeen että sen uloskaivamiseen meni melkein tunti.

Kun pääsin viimein liikkeelle korkkasi toisen suksen pohjassa oleva nousukarva irti, eikä sitä tällaisissa ulkolämpötiloissa ole mitään toivoa saada tarraamaan uudelleen kiinni, joten oli pakko kävellä toisella jalalla ja toisella hiihtää. Kokeilin myös ilman suksia, mutta lumi on sen verran pehmeää että totesin sen liian raskaaksi. Aikamoista nilkutusta koko puolikas päivä jonka tein, mutta olen siinä mielessä tyytyväinen, että olen ainakin iskuetäisyydellä 84-leveyspiiristä, jonka pyrin ylittämään huomenna. Jos tuo keli vain tuosta vähän asettuisi...

Illalla otin suksen ja nousukarvan vierihoitoon teltan lämpöön, ja sain sen mukavasti kiinni. Mukana on myös nousukarvaliimaa kiitos Vaartimon, jonka toiveesta se oli jo edellisen reissun varustelistassa ja sitä kautta myös täällä mukana. Sille tullee vielä tarvetta.

Summary: At morning wind was 16 m/s, so I decided to postpone my start. At noon I was finally able to start skiing as wind had dropped to 12 m/s. It also took almost an hour to dig my tent out of snow. During first leg my ski skin fell out and there was no chance to get it back, so I had to walk with one foot and ski with another. I was still pleased with my progress as it gave me a chance for tomorrow to cross 84 degrees. Later I took my ski into warth of tent and was able to get skin back quite ok. I hope weather would ease a bit for tomorrow...

25.12.2013

Joulu yksin

Sijainti/Location: 83.44.87 S 80.31.04 W
Tanaan/Today: 21,5 km
Aika/Time: 7 h 30 min
Korkeus/Elevation: 1258 m
Yhteensa/Total: 429 km
Lampotila/Temperature: -14 C
Tuuli/Wind: 10-12 m/s S-SW
Saa/Weather: aurinkoinen/sunny

Otsikko viittaa Juicen samannimiseen joululauluun, johon olen tutustunut kauan sitten. Joskus vuosia sitten, kauan ennenkuin mikään vaellus saati yksinreissaaminen oli edes mielessä, muistan miettineen että mahtais olla hienoa olla joskus jouluna Etelämantereella ja kuunnella kyseistä kappaletta. Pakkohan se siis oli toteuttaa tänään!

Muuten maailman isoin jääpala järjesti monella tavalla ikimuistoisen jouluaaton, ainakin se on varmasti elämäni raskain, takuuvarmasti. Vaikka olisin vauvana kontannut kuinka ympyrää kuusen ympäri, niin tuskinpa poltin samoja kaloreita kuin tänään: tauotonta, voimakasta vastatuulta ja jatkuvia sastrugi-kenttiä. V-käyrä oli ajoittain korkealla, mutta päivästä selvittiin lopulta suht hyvillä kilometreillä. Leiriytymiseenkin meni reilu tunti normaalin puolen sijasta.

Hieman pelkäsin tätä päivää ja sen mahdollisia melankolisia vaikutuksia, mutta jäätikkö vastasi ohjelmapuolesta sen verran hyvin, että koti-ikävää ei juuri kerinnyt ajatella, ja soitot mutsille ja Tuulille kruunasivat tämän ikimuistoisen joulun, kaikinpuolin!

Hyvää Joulua kaikille lukijoille!

Summary: today was most memorable Christmas for me in many ways: glacier gave me such a present that I won't ever forget. It was strong headwinds and sastrugi-fields right from the start. I also had to use one hour instead of half to set up my camp, as everything had to be done carefully. In advance I was a bit afraid of possible melancholy caused by missing all traditions, but all concentration was focused on skiing today, so that side was ok as well!

Happy Christmas!

24.12.2013

Kummalliset kuviot

Sijainti/Location: 83.33.32 S 80.31.18 W
Tanaan/Today: 23,3 km
Aika/Time: 7 h 30 min
Korkeus/Elevation: 1222 m
Yhteensa/Total: 408 km
Lampotila/Temperature: -16 C
Tuuli/Wind: 7 m/s S
Saa/Weather: aurinkoinen/sunny

Aamulla karttaa katsoessa huomasin jenkkiläisen kartantekijän laittaneen tämän päivän kulkureitilleni hennolla käsialalla kuvion, joka muistutti lähinnä kirkkovenettä. Tässä kohden alkoi alahuuleni väpättää, koska älykkönä päättelin että vastaan tuskin tulee mikään punaisten lyhtyjen alue, eikä mitään selityksiä löytynyt kartan reunasta. Pelkäsin joutuvani johonkin railohelvettiin.

Salaisuus selvisi päivän aikana: sain hikoilla todella vahvan sastrugikentän keskellä useamman tunnin. Onni onnettomuudessa oli, että ilmeisesti juuri tuolla alueella tuulee usein vahvasti, ja sain ylittää sen "hyvän sään aikana". Illalla teltassa kokoontuikin sitten paikallinen ompelukerho korjaamaan osumaa ottaneita hanskoja ja muita varusteita.

Summary: when I checked the map this morning, I noticed marking made with very thin line that I would cross today. I started to worry, as there were no explanations at the side of map and I thought maybe it is huge crevasse area.

It turned out to be large sastrugi field. I was lucky to cross it with good weather, as it looked an area where it gets high winds. At the evening I made some repair work for my equipment.

23.12.2013

Ahkio ahdingossa

Sijainti/Location: 83.20.83 S 80.31.23 W
Tanaan/Today: 23,6 km
Aika/Time: 7 h 30 min
Korkeus/Elevation: 1156 m
Yhteensa/Total: 385 km
Lampotila/Temperature: -13 C
Tuuli/Wind: 6 m/s S
Saa/Weather: aurinkoinen/sunny

Tänään oli sen verran taas sastrugi-kenttiä, että ahkio meni kumolleen muutaman kerran, kuten kuvassa. Muuten se on toiminut tosi hyvin vastaavissa paikoissa. Muistui mieleen eräs Grönlannin leijailuyö, jolloin tuulta oli 9-11 m/s ja vauhtia varmaan sellainen 30 km/h. Alusta oli sen verran epätasainen, että samainen ahkio kaatui jatkuvalla syötöllä. Kun 10 neliön leija vetää ylöspäin ja ahkiosta tulee ankkuri, on pieni ihminen siinä välissä kuin variksenpoikanen, eli kävin joka kerran 5-10 metrin korkeudessa. Sieltä sitten rättinä tonttiin.

Sen verran alkoi jurppia, että aloitin yhden miehen sodan maailman toiseksi suurinta jääpalaa vastaan. Lopputuloksen voi arvata: noin kymmenennen ilmalentoni jälkeen Toni ehdotti varovasti, että oliskohan aika myöntää tappio ja laittaa pillit pussiin ennenkuin mies tai kamppeet rikkoontuu. Tarvitsin vielä muutaman ylös-alas-liikkeen, ennenkuin järki alkoi purra sotaisaampaankin kaaliin.

Summary: today there were few bigger sastrugi-fields, where my sledge went upside down. It brought to my mind one kiting session in Greenland with strong wind and speed. Terrain was quite unstable, so my sledge was upside down every now and then. This meant I had few flying sessions. I got so pissed, that I started one man war against world's second largest ice cube. After approximately ten similar flights Toni suggested if we should call the session off, but I had to fly few more times to get convinced I was not on a winning side.

22.12.2013

Talvipäivänseisaus eli hyvää Juhannusta!

Sijainti/Location: 83.08.16 S 80.32.53 W
Tanaan/Today: 23,2 km
Aika/Time: 7 h 30 min
Korkeus/Elevation: 1137 m
Yhteensa/Total: 361 km
Lampotila/Temperature: -11 C
Tuuli/Wind: 6 m/s S
Saa/Weather: puolipilvinen/cloudy at times

Tänään taitaa olla talvipäivänseisaus, eli paikallisittain lienee Juhannuspäivä. Valoa tosiaan riittää ja on vaikeaa ymmärtää että Suomessa on kaamos parhaimmillaan ja kirkasvalolamppuja ja korvavaloja sytytetään kokon sijasta joka niemeen, notkoon ja saarelmaan. Täällä kun joutuu turvautumaan erilaisiin knaabuihin ja silmälappuihin, että keho uskoisi että on yö. Melatoniini rouskuu hampaissa jatkuvasti ja unilääkkeitäkin on mukana, jos oikein paha insomnia yllättää, niihin en ole onneksi joutunut turvautumaan. Tässä paikassa aurinko laskee GPS:n mukaan seuraavan kerran maaliskuun 5., toivottavasti en ole enää silloin todistamassa kyseistä tapahtumaa.

Tänään oli jälleen hyvä päivä sopuisan kelin ja tasaisen lumen ansiosta. Päivän kuvassa merinovillapaita tuuletuksessa. Villan ihmeisiin kuuluu, että se lähes "peseytyy" pelkällä tuuletuksella. Pienen ulkoilun jälkeen kyseinen paita on valmis paikallisiin juhannustansseihin. Vielä kun kossua jostain sais, jos voitte pyytää mr. Hawkingia tuomaan sitäkin, ainakaan vielä ei herra ole suvainnut tulla.

Summary: today it is the shortest day of year at northern hemisphere. It is hard to remember all darkness back home, as here I need to do all the tricks each evening to convince my body it is night. I use melatonin for that and as backup I have sleeping pills if insomnia really hits me. So far everything has been good.

Today was another great skiing day, as weather was good and snow surface is really smooth. In picture there is my merinowool shirt getting some fresh air. Works well, now it is almost like washed!