23.12.2013

Ahkio ahdingossa

Sijainti/Location: 83.20.83 S 80.31.23 W
Tanaan/Today: 23,6 km
Aika/Time: 7 h 30 min
Korkeus/Elevation: 1156 m
Yhteensa/Total: 385 km
Lampotila/Temperature: -13 C
Tuuli/Wind: 6 m/s S
Saa/Weather: aurinkoinen/sunny

Tänään oli sen verran taas sastrugi-kenttiä, että ahkio meni kumolleen muutaman kerran, kuten kuvassa. Muuten se on toiminut tosi hyvin vastaavissa paikoissa. Muistui mieleen eräs Grönlannin leijailuyö, jolloin tuulta oli 9-11 m/s ja vauhtia varmaan sellainen 30 km/h. Alusta oli sen verran epätasainen, että samainen ahkio kaatui jatkuvalla syötöllä. Kun 10 neliön leija vetää ylöspäin ja ahkiosta tulee ankkuri, on pieni ihminen siinä välissä kuin variksenpoikanen, eli kävin joka kerran 5-10 metrin korkeudessa. Sieltä sitten rättinä tonttiin.

Sen verran alkoi jurppia, että aloitin yhden miehen sodan maailman toiseksi suurinta jääpalaa vastaan. Lopputuloksen voi arvata: noin kymmenennen ilmalentoni jälkeen Toni ehdotti varovasti, että oliskohan aika myöntää tappio ja laittaa pillit pussiin ennenkuin mies tai kamppeet rikkoontuu. Tarvitsin vielä muutaman ylös-alas-liikkeen, ennenkuin järki alkoi purra sotaisaampaankin kaaliin.

Summary: today there were few bigger sastrugi-fields, where my sledge went upside down. It brought to my mind one kiting session in Greenland with strong wind and speed. Terrain was quite unstable, so my sledge was upside down every now and then. This meant I had few flying sessions. I got so pissed, that I started one man war against world's second largest ice cube. After approximately ten similar flights Toni suggested if we should call the session off, but I had to fly few more times to get convinced I was not on a winning side.