10.1.2014

Vapaamatkustajana viidakossa

Sijainti/Location: 87.12.92 S 83.03.73 W
Tanaan/Today: 20,3 km
Aika/Time: 6 h 25 min
Korkeus/Elevation: 2258 m
Yhteensa/Total: 817 km
Navalle/To Pole: 314 km
Ruokia jäljellä/Daily food portions left: 16
Lampotila/Temperature: -14 - -18 C
Tuuli/Wind: 1-6 m/s SE
Saa/Weather: aurinkoinen, utuinen/sunny, misty

Onnittelut Eerolle, jonka kanssa hiihdin Grönlannin yli. Vuosi sitten hän pääsi tänä päivänä navalle ja samalla eläkkeelle. Samaa voi jokainen koittaa kun sen aika on.

Heräsin yöllä siihen, että teltan kattoon ropisee lumisade. Ajattelin, että näinköhän tulee välipäivä hiihtoihin, koska white-outissa tai jos lumen pintaa ei näe, ei tällä alueella kannata alkaa kikkailemaan, ellei ole aivan pakko. Siten saa sukset katki ja ehkä miehenkin päreiksi. Herätyksen aikaan oli kuitenkin näkyvyyttä ja taivaanrannassa sinitaivasta, joten liikkeelle. Sää kirkastui ja sastrugit katosivat pitkäksi aikaa jonnekkin, niin että sain hiihtää useamman tunnin näkemättä ainoatakaan. Ajattelin sen olevan vain huijausta, koska edellä menneet ovat valitelleet parimetrisiä sastrugeja näillä main. Ehkä reitinvalintani onnistui, kuljen lännempänä kuin muut, kuten etukäteispalaverissa suositeltiin. Huomenna sen näkee. Jouduin kuitenkin lopettamaan päiväni aikaisemmin, kun pilvet tulivat uudelleen päälle ja näkyvyys katosi. Totesin, että ehjä suksi on parempi asia kuin ylimääräiset kilometrit, sillä sastrugit alkoivat jälleen palata maisemiin.

Sain Peteltä muutamia kysymyksiä. Lisäsin hieman dataa tuonne ylös. Ahkion paino oli lähdössä vajaa 120 kg ja nyt noin 70-75 kg. Se on siis nyt saman verran kuin tuetuilla retkikunnilla lähdössä, he saivat 2 muonatäydennystä matkan aikana. Ruokani loppuvat 25.1, eli silloin täytyy viimeistään olla perillä.

Koska ole luterilaisesta maasta kotoisin, niin toki tunnen syvää tuskaa tästä helpommasta ja lyhyemmästä päivästä. Niinpä aion tänään palelluttaa varpaani, ruoskia itseäni selkään Opus Dei- tyyppisellä ruoskalla ja nukkua ulkona ilman makuupussia!

Summary: I woke up one o'clock to realize it is snowing outside. I thought it might be off-day, but by morning it has cleared a bit, so I went out for skiing. I'm more west than others, and didn't see any sastrugis for hours. I thought this must be kidding, as others have complained two meter high sastrugis around here. Maybe I picked up good route, we'll see tomorrow. I had to stop earlier though, as clouds came in again and I lost snow visibility and at the same time sastrugis came back. It is better to have less kilometers and skis compared to broken ski.

Since I'm from Lutheric country, I have to remorse my shorter and easier day. That's why I'm going to froze my toes and sleep without sleeping bag outside tonight!