19.12.2013

Pujottelua ja putouksia

Sijainti/Location: 82.31.26 S 80.32.08 W
Tanaan/Today: 20,4 km
Aika/Time: 7 h 30 min
Korkeus/Elevation: 1015 m
Yhteensa/Total: 292 km
Lampotila/Temperature: -14 C
Tuuli/Wind: 6-11 m/s SW
Saa/Weather: aurinkoinen/sunny

Aamun keli oli aika ärhäkkä tuulen ollessa tuo 11 m/s. Puoleen päivään asti sen voimakkuus pysyi samana, ja hommien tekoa vaikeutti jyrkkä ylämäki sekä sastrugi-muodostelmat, joita jouduin jatkuvasti pujottelemaan.

Iltapäivästä puhaltaminen alkoi asteittain vähetä, ja kohta törmäsinkin tämän reissun ensimmäisen "man-eater"-railoon eräässä ylämäessä. En saanut sitä valitettavasti vangittua kamerallani, vaan jouduin päivän kuvaan laittaamaan erään pienemmän, joka oli jäässä ikäänkuin vain pitkä sauma. Ja noita saumoja oli mäki täynnä. Tuota isompaa, n 5 metriä leveää painaumaa menin sitten uteliaisuuttani reunalta kepillä tökkimään ja hups!, tuostahan menee sauva läpi. Reikä oli kuin avaruuden ikkuna, pelkkää sinistä näkyvissä.

Tämän jälkeen hiippailin kyseisellä kukkulalla kuin Kardemumman yössä, vaikka tuskin mun hiippailut tuota railoa kiinnosti, se oli valmis imaisemaan mut sisäänsä kuin lihansyöjäkasvi kärpäsen. Mutta siitäkin lopulta selvittiin ja totesin, että suksin kyseiseltä kukkulalta niin pian sudaniin kuin se vain suinkin on mahdollista!

Summary: morning was again rough ride with 11 m/s wind, steep uphill and continuous sastrugi-fields. After midday wind started to settle and I also faced my first "man-eater"-crevasse. It was about 5 metrrs wide and totally covered by snow. I recognized it by different, long formation on ice. First trials with ski pole weren't promising, as it went straight through, but finally I found place to cross.