15.12.2013

10x vuotta vanhoilla Amundsenin jalanjäljillä

Sijainti/Location: 81.51.93 S 80.31.49 W
Tanaan/Today: 19,4 km
Aika/Time: 7 h 30 min
Korkeus/Elevation: 848 m
Yhteensa/Total: 219 km
Lampotila/Temperature: -9 C
Tuuli/Wind: 2 m/s SW
Saa/Weather: pilvinen, lumisadetta, whiteout/cloudy, snow showers

Se taisi olla tämä (14.12) päivä kun Amundsen pääsi etelänavalle ryhmineen. En vannomaan mene kun en voi mistään tarkistaa. Ja tapauksen 100-vuotisjuhlat oli parin vuoden sisällä. Norskit rallatteli silloin uusintavedon entisen huippuhiihtäjä Vegard Ulvangin vetämässä ryhmässä. Norjalaiset on täällä ja muutenkin ulkoilukansana omaa kastiaan.

Päivän kuvana on otos mun suksista, joista nimenomaan Amundsen tuijottaa vaativasti. Varsinkin päivän lopussa kun sisäinen silkkipyllyni yrittää ottaa vallan minusta, niin katse vain suksiin ja homma jatkuu. Ei sitä kehtaa päivää kesken jättää kun on tuommoinen ukko suksien aiheena.

Mielenkiintoista sadan vuoden takaisessa napakilpailussa oli, että kaveri joka hoiti kaiken vimpan päälle ilman suurta draamaa jäi vähän taka-alalle. Ja hemuli (Scott), jolla käytännössä kaikki meni pieleen, tuli suuri sankari. Ihan käsittämätöntä esimerkiksi oli, että Scottin porukka yritti käyttää matkalla hevosia/poneja kuormarahtareina, jotka tummui matkalle jo muutaman päivän jälkeen. Amundsen oli ollut eskimoiden opissa ja käytti koiravaljakoita, joiden kanssa homma toimi sujuvasti.

Summary: If I remember correctly, it was this date (14.12), when Amundsen reached south pole with his group. Today's picture is taken from my skis, Amundsen is the one looking me with his demanding eyes. If I ever start to feel like giving the day up, just one glimpse to skis and these thought are wiped out quickly.

Interesting about Scott's and Amundsen's rivalry about south pole is, that one who did everything carefully and without big problems is not so much remembered as Scott, who struggled from beginning. People need big drama for heroic stories.