15.1.2014

Vaikea päivä kukkulalla

Sijainti/Location: 88.17.07 S 82.49.95 W
Tanaan/Today: 22,8 km
Aika/Time: 8 h 10 min
Korkeus/Elevation: 2667 m
Yhteensa/Total: 937 km
Navalle/To Pole: 195 km
Ruokia jäljellä/Daily food portions left: 11
Lampotila/Temperature: -18 C
Tuuli/Wind: 0-4 m/s E
Saa/Weather: whiteout

Ylämäki+whiteout+sastrugit=päivä helvetistä. Tänään ei tosiaan nähnyt yhtään mitään ja kun sastrugit tekivät paluun ylämäen kanssa, oli päivän ensimmäinen puolikas todella hirveä. Lounaalla olin tullut reilun 10 km ja olin valmis laittamaan pillit pussiin, siksi vaikeaa oli kulkeminen. Ajattelin kokeilla vielä hetken, johon vaikutti lähinnä kaksi asiaa: kyseiseen paikkaan ei olisi saanut telttaa pystyyn ja mulla oli etiäinen, että kohta maasto paranee. Ja kerrankin näin myös kävi: muutama sata metriä ja kummut alkoivat taas pienentyä. Knöölejä oli kyllä koko loppupäivän, mutta sain kasaan ihan siedettävät kilometrit.

Täällä on nyt viikon verran pyörineet samat pilvilautat, vähän väliä on taivas ummessa ja tänään pahiten. Toivottavasti sää hiukan aukenis, että pääsis loppuajasta vähän näkemäänkin jotain. Elektroniikan kanssa tulee myös pian ongelmia, sillä viime aikoina lataaminen on ollut kehnoa juurikin auringonvalon puutteen takia. Tällä hetkellä lataan niitä mukana kulkevasta akusta, joka pian on tyhjä. Olen myös jossain vaiheessa saanut naamaani paleltuman, eilen naamaa raapiessa huomasin sieltä tulevan mustia ihonkappaleita. Muutaman sentin pituinen paleltuma on vasemmassa poskipäässä, sen vuoksi pidän tästedes tuota naamasuojaa silloinkin, kun tuulee vähemmän.

Summary: uphill+whiteout+sastrugis= day from hell. Today I had zero visibility and when sastrugis did come back with uphill, I had really hard times here. By lunch I had covered 10 km, and I was ready to quit. I couldn't, as there was no place to pitch the tent and I had a feeling it will soon get better. And it did! Few hundred meters and sastrugis started to give up. I then covered distance I'm quite satisfied with. I also noticed yesterday I have frostbite with some black skin on my my left cheeck.