18.1.2014

10x vuotta vanhoilla Scottin jalanjäljillä

Sijainti/Location: 89.00.02 S 82.12.22 W
Tanaan/Today: 27,9 km
Aika/Time: 9 h 15 min
Korkeus/Elevation: 2727 m
Yhteensa/Total: 1017 km
Navalle/To Pole: 115 km
Ruokia jäljellä/Daily food portions left: 7
Lampotila/Temperature: -27 C
Tuuli/Wind: 4 m/s SW
Saa/Weather: aurinkoinen/sunny

Viimeinen aste. Yllättävän vähän tuntemuksia vielä herättää. Lumi on todella tasaista, mutta kova pakkanen tekee siitä hiekan kaltaista, ja se hidastaa menoa. Ilma on muuten erittäin hieno, pieni tuulenvire toki tuntuu välittömästi ympäri kehoa.

Reilu kuukausi sitten oli otsikko Amundsenille, niin pitihän toki Scottillekin sellainen omistaa, kun kerran tällä päivämäärällä (17.1) saavuttivat navan vain todetakseen, että Amundsen ehti ensin. Vielä kerran täytyy todeta, että karu oli poikien kohtalo, ja kun täällä painii ilmojen ja jäätikön kanssa niin on helppo ymmärtää miksi niin moni on aikoinaan vajonnut lopullisesti jäätikön helmaan. Luojalle kiitos, ettei itse tarvitse alkaa kampeamaan peffaansa (joka on tätä nykyä muuttunut kahdeksi nahkapussiksi, myydään eniten tarjoavalle) takaisin rannikolle, vaan voi istahtahtaa Twin Otterin kyytiin.

Päivän kuvassa ollaan bensapullon täyttöhommissa. Kevensin hieman pulkkaa, ja tein tänään tupla-annokset ruokaa, eli viikko aikaa olla perillä. Sen vuoksi muona-annosten määrä tippui tänään kahdella.

Summary: last degree. Surprisingly, it does not give me too much emotions yet. Terrain is now really flat, but due to low temperatures snow is like sand and does not allow very good speed. Weather is really nice, and one can feel even low wind speeds all over body. It was this date Scott and his team reached South Pole. I'm so happy I don't have to ski back to coast anymore!