16.1.2014

Älä luule, tiedä. jos et tiedä, kysy!

Sijainti/Location: 88.29.13 S 82.40.31 W
Tanaan/Today: 22,5 km
Aika/Time: 8 h
Korkeus/Elevation: 2719 m
Yhteensa/Total: 959 km
Navalle/To Pole: 172 km
Ruokia jäljellä/Daily food portions left: 10
Lampotila/Temperature: -21 C
Tuuli/Wind: 7 m/s SE
Saa/Weather: aamu aurinkoinen, iltapäivä pilvistyvää/morning sunny, afternoon clouds coming in

Olen muutamaan otteeseen valmentanut korisjunnuja, ja niistä vuosista on hyvät muistot. Kuitenkin on niin, että äidin pikku mustikkasuilla on huonoja selityksiä tilanteeseen kuin tilanteeseen. Jos esimerkiksi koko kauden on maanantaisin treenit alkaneet 18.30, niin joku saattaa tulla puolivälissä kautta paikalla 19.30 ja sanoa "no ku mä luulin...". Näihin tilanteisiin eräs legendaarinen junnuvalmentaja on kehittänyt otsikon mukaisen ohjeistuksen. Tosin muistan tapauksen, jossa joukkueemme Vaahteranmäen Eemeli ei päässyt paikalle harjoituksiin, koska hän oli kaverinsa kanssa lähtenyt dyykkaamaan roskiksia. Siihen ei tuokaan ohje auta. Oli siinä naurussa pitelemistä, kun selityksiä jaettiin.

No niin. Minä LUULIN, että sastrugit loppuvat paljon aiemmin. Ja minä LUULIN, että pystyisin täällä ylhäällä tekemään lähelle 30 km päiviä. Paha henkilökohtainen virhe! Tänään lumi oli muuttunut hiekaksi kylmän sään vuoksi, ja tuntui kuin olisi raahannut kivirekeä perässään. Ehkä korkeus tekee myös tepposiaan, nyt joutuu vähän väliä pitämään taukoja hengityksen tasaamiseen. Päivämatkat ovat viime aikoina jatkuvasti lyhentyneet, toivon että saan huomenna kelkan käännettyä toiseen suuntaan.

Summary: today it was tough day, as snow has turned into sand and there are still smaller sastrugis available. Also elevation seems to effect me heavily, as I have to stop often to stabilize my breathing. I assumed I could do close to 30 km days after passing sastrugi zone at 87, but this was not even close to truth. My daily distances have gotten shorter lately. I hope tomorrow I can turn that around again!