11.12.2013

Paluu joulumaahan

Sijainti/Location: 81.10.02 S 80.29.91 W
Tanaan/Today: 18,4 km
Aika/Time: 7 h 35 min
Korkeus/Elevation: 832 m
Yhteensa/Total: 141 km
Lampotila/Temperature: -12 C
Tuuli/Wind: 6-12 m/s S-SW
Saa/Weather: aurinkoinen/sunny

Aamulla puhalsi edelleen voimakkaasti, muttei enää niin kovaa kuin eilen. Myteri oli jättänyt jälkensä: ihan kuin joku olisi viskellyt rypälepommeja ympäri jäätikköä, vaikka mistäs minä tiedän miltä se näyttää. Alku ja melkein koko päivä oli helkkarin raskasta vastatuuleen puskemista pehmeässä hangessa, ja homma kulminoitui lopulta puoliltapäivin siihen, että paiskoin sauvoja pitkin mäkeä, potkin ahkioita ja huusin sellaisen setin kirosanoja, että onneksi äiti ei ollut kuulemassa. Rauhoituttuani kirosin syntymääni, tätä matkaa ja ripottelin päälleni tuhkaa (tai koska sitä ei ole saatavilla, korvasin sen puuterilumella). Lopun päivää jatkoin masentuneena eteenpäin varmana siitä että mistään ei tule ikinä mitään.

Sitten tapahtui jotain: tuuli loppui kuin seinään ja hanki kovettui taikaiskusta. Homma alkoi kulkea ja viimeisen vedon vedin överiksi päästäkseni toiseksi parhaan vedon täälläollessa.

Meillä kävin Tonin kanssa vähän samansukuinen ilmiö Grönlannissa kesän 2010 leijareissulla: jossain tosipohjoisessa lähellä Qaanaaqia, aivan reissun loppuvaiheessa hanki muuttui normaalista jäätikkölumesta (joka on jatkuvaa röpelöä ja sen sellaista) samettilumeksi, ja raja oli täysin selkeä, muutos ei siis tapahtunut pikkuhiljaa. Ensimmäinen reaktio oli että ei hemmetti tuonne, mutta jälkeenpäin kumpikin kuvasi tunnelmaa kuin olisi tullut joulumaahan. Ilmiö johtunee siitä, että pohjois-Grönlannissa on olemassa ns. low-wind zone.

Summary: start of the day was hard: strong headwind and soft snow. Eventually this led to situation where I threw my ski poles around, cursed heavily and kicked my sledge. After calming down I cursed my birth, this trip and continued skiing deeply depressed. I was 100% sure this won't ever work.

Suddenly something happened: wind dropped down and sledge started to work perfectly. Snow was as good as it can be here. Kind of similar happened to me and Toni summer 2010 at Greenland: Near Qaanaaq we faced clear line in glacier snow: from normal wind-beaten to really smooth glacier snow. We named it "winter wonderland". Phenomenon is most probably caused by north-Greenland's "low-wind" zone.