22.11.2013

Loivat liikkeet

Vaartimo lanseerasi viime reissullamme Grönlannissa käsitteen 'loivat liikkeet'. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että asiat hoidetaan rauhallisesti ja riittävän ajan kanssa. Silloin hieman ihmettelin, että miksi meidän pitää vielä Grönlannin päässäkin viettää yli viikko aikaa ennen jäätikölle lähtöä, mutta käytännössä se oli hyvä ratkaisu: tekemistä ja hiomista riitti, mutta aikaa jäi ympäristön ja ihmisten ihmettelyynkin. Ja sitä totisesti Narsaqissa oli. Kyseinen paikka on noussut viime aikoina esille, koska siellä ruvetaan louhimaan metallia vai oliko peräti uraania ns. "Isolla kädellä". Taas yksi hieno paikka pannaan käytännössä sileäksi.

Nykyään edustan Tonin koulukuntaa näissä kuvioissa, tännekin tulin viikon etukäteen. Ja loivat liikkeet sen kuin jatkuu: tämän päivän infosessiossa kerrottiin lentojen Etelämantereelle olevan myöhässä ja meitä ennen jonossa on polttoaineenkuljetuslento, joka ei pääse lähtemään huonon sään vuoksi. Varasimme muutaman päivän lisää hotellioleskelua. Nyt paras arvaus lennolle on su-ilta tai ma-aamu.

Infosessiossa alkoi myös valjeta miksi tämä touhu maksaa hunajaa: välttämättömiä työntekijöitä ja huoltotoimenpiteitä on todella paljon ja maksavia seikkailijoita vähän. Ylläpidettävä infrastruktuuri teki kyllä vaikutuksen.

Summary: looks like we are entering "the waiting game". Schedule of flights is already late, weather is bad for flying and there is one maintenance flight before us. All this was heard in today's infosession, kept by Mike Sharp, one of the owners.

It also became clear to me why all this is so expensive: maintained infrastructure really impressed me. There are a lot of people running this circus, all of them important.